Wysłany: 2007-06-29, 13:18 2 komputery w sieci LAN
Mam 2 karty sieciowe w komputerze stacjonarnym (Windows XP)
1 bez przewodowa na której odbieram Internet
2 lokalna przez którą łącze laptopa ze stacjonarnym komputerem
Tak się składa że obydwie naraz nie mogoł pracować nie wiem dlaczego jak podłączę 2 komputery to karta 1 bez przewodowa działa normalnie ale nie mogę wyświetlić żadnej strony tak jak by działała a nie działa ?? Co zrobić żeby działała sieć między 2 komputerami a do tego Internet bezprzewodowy??
I drugie pytanie była by możliwość zrobić tak żeby komputer stacjonarny działał jako serwer i przekazywał do laptopa Internet aby nie płacić podwójnie czy tu (można/trzeba) zastosować mostkowanie kart?? Jak coś takiego zrobić jest to możliwe
Ostatnio zmieniony przez bbat 2007-06-29, 13:23, w całości zmieniany 1 raz
Po pierwsze. To jest forum o grze a nie o prawdziwych sieciach :P
Ale dobra. Musisz wrzucić sieciówkę od LANu do kpma, odpalić go, wejsć w konfigurację tej sieciówki (jej właściwości), zakłądka 'zaawansowane'. Zaznaczasz zezwalanie innym komputerom na dostęp do sieci przez internet od tego komputera. Potem jeszcze przycisk "Ustawienia" i zaznaczasz wszystkie opcje ktore tam sa. Podlaczasz laptopa do kompa na tym kabelku, ustawiasz mu net na DHCP. Potem musisz jeszcze skonfigurowac polaczenie bezprzewodowe (przy takich zabawach windows lubi wszystkie ustawienia zmienic na standardowe, niestety). Wydaje mi sie, ze to powinno wystarczyc, ale obiecac ci nie moge. Jakby cos jeszcze to pisz, sprobuje ci pomóc, ale nie mam w tej chwili na czym sprawdzić jak by to działało, więc instrukcji krok po kroku ci nie udzielę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum