siemanderko, jako, że jest to mój pierwszy post na forum - witam wszystkich serdecznie.
Mam pytanie - czy ktoś z forumowiczów posiada może linuxową wersję upinka? A jeżeli tak, to jak się ona sprawuje.
hmmmmm, coś słyszałem o takiej wersji ale..
w zupełności możesz odpalić windowsowom wersje...
tylko potzrebujesz jakiś emulator. Cęsto jest dołączany do komputer świat albo poszukaj na google.
Pozdrawiam.
hmmmmm, coś słyszałem o takiej wersji ale..
w zupełności możesz odpalić windowsowom wersje...
tylko potzrebujesz jakiś emulator. Cęsto jest dołączany do komputer świat albo poszukaj na google.
No właśnie ale ja się pytam o wersję linuxową raczej, a choć coraz częściej używam NetBSD, to nie mam ochoty emulować spod BSD linuxa, a spod linuxa jeszcze windowsa :)
Istnieje pełnoprawna wersja linuksowa, sprawdź na osłoskopie(www.osloskop.net ). Problem w tym, że w archiwum masz pliki bin i cue; jeśli chcesz zamontować je pod linuksem, poszukaj programu CDemu.
Istnieje pełnoprawna wersja linuksowa, sprawdź na osłoskopie(www.osloskop.net ). Problem w tym, że w archiwum masz pliki bin i cue; jeśli chcesz zamontować je pod linuksem, poszukaj programu CDemu.
Lub weź wersję już zaistalowaną i odpal ją np z WINE lub Cedegi ;)
Raczej somplikowana gra nie jest wiec pod oboma emulatorami powinno działać.
Pozdrawiam
_________________ Nie martw się, jutra może nie być :)
ale chyba do tego trzeba mieć poprawnie zainstalowane sterowniki do karty graficznej?! nie ? . (trzeba zainstalować jeszcze raz oryginalne od producenta np. Nvidii ) A to moze być całkiem niezły kłopot (mnie się osobiście na MDK 10.1 do Nvidii nie udao - to jest "iksy" padły i nic się nie da zrobić, a z ati udało się ale nie chciała się przestawić w tryb wyższy niż 640x480.
Bez tych sterów nawet głupi starcraft nie ruszył na winie czy cededze.
Ale dla mnie od gier jest windows, a od khm? przyjemności linux:P
A czy konfigurowałeś to po zaistalowaniu sterów pod linuxem ??
Na ati fglrxconfig o ile pamiętam a na nvidii chyba ze standardowego X86config, ewentualnie możesz samemu w ~/etc/X11 to zrobić.
Poza tym czasami jest problem z kartami na agp x8 po przełączeniu na x4 działa.
Sprawdz czy masz akceleracje po zaistalowaniu sterów.
Poprawnie zaistalwane stery do grafiki nvidii pokazują screen NVIDIA przy starcie nakładki graficznej.
I jeszcze jedno bardzo ważne. Przy instalowaniu sterów musi być dowiązanie do źródeł kernela.
U mnie na i na Gentoo i na Windzie działa bez większych problemów
Pozdrawiam
_________________ Nie martw się, jutra może nie być :)
@eRRor: jeli dobrzepamietam (ja mam openbsd, debiabna i winzgroze) to do BSD trzeba doinstalowac biblioteki linuxa - linux*.so - teraz juz nepamietam jak to szlo ale jest do tego man :D, po drugi jak zainstalujesz pliki redhat z portow (w BSD) to tak jak bys mial zainstalowana obsluge linuxa (bo instaluje na kompie te biblioteki i juz binarki linuxa chodza bezblednie, nieprubowalem bez tego ale pewni jak zawsze wiekszosc aplikacji pod linuxa sie bez tego instaluje i chodzi lepiej na bsd (choc to nie regula), tak wiec pruboj.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum